Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Zarándok utak képes leírás - Kulturális utak.tlap.hu
részletek »

Zarándok utak - Kulturális utak.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: kulturalis-utak.tlap.hu » Zarándok utak
Keresés
Találatok száma - 7 db
El Camino - Szent Jakab útja

El Camino - Szent Jakab útja

Paolo Coelho: Zarándoklat című könyve nem csak tetszett, de valahol meg is érintett. Bár nem hittem, nem hiszem, hogy ez a történet a valóságban is így történt. Mégis magával ragadott, éreztem, engem is várnak ott csodák, engem is vár az út. El is kezdtem keresni, kutatni az interneten, és meglepően sok adatra, leírásra találtam. A sok érdekesség közül az egyik szembeötlő az volt, hogy az út St-Jean-Pied-de-Port-ból Santiago-ig 30 napig tart. Legalábbis az egyik javasolt útvonalterv szerint.

Magyar Zarándokút

Magyar Zarándokút

A Magyar Zarándokút Egyesület és a Magyar Zarándokút Önkormányzati Társulás azzal a fő céllal alakult, hogy létrehozzuk, a spanyolországi El Camino-hoz hasonló, hálózati jelleggel, folyamatosan működő Magyar Zarándokutat. Mai rohanó világunkban egyre többen érzik a céltalanságot, kiábrándultságot, egyre nagyobb a stresszben és letargiában élők száma. Szinte mindenki keres valamit (saját utat, életcélt, hivatást, társat, boldogságot, Istent). Az Út bejárása lehetőséget ad arra, hogy szakítsunk mindennapjaink nehézségeivel, feledjük el a hétköznapok problémáit, kicsit távolabbról szemléljük saját életünket, és kerüljünk közelebb ahhoz, amit keresünk. A Magyar Zarándokút 2011. március 31-én hivatalosan is megnyílt, Esztergomtól Máriagyűdig várja a zarándokokat.

Mária Út

Mária Út

A Mária Út több mint turistaút, több mint zarándokút, több mint értékes program, több mint értékek gyűjteménye, több mint az önismeret útja, több mint új szemlélet, több mint jó társaság, több mint kultúra, több mint szakralitás, több mint turisztikai ajánlat, több mint spirituális élmény, több mint Közép-Európa felfedezése, több mint az országkép gazdagítása - több mint 1400 km...

Szent Ferenc zarándokút

Szent Ferenc zarándokút

350 kilométer, vagy annál valamivel több, La Verna hegyétől, a toszkán vidék nyúlványainak erdeiből, a csodálatos, tágas Rieti-völgyig Lazio tartományban, érintve Szent Ferenc életének legfontosabb helyszíneit, a szépséges Umbria hegyein- völgyein keresztül, Olaszország földrajzi közepén, az Európát átölelő tenger közepén élő kicsiny nemzet ősi fészkében. Az útikönyv első kiadásában az út 15 szakaszra volt felosztva, az újban eggyel bővült, hogy a Spoleto és Collescipoli közötti szakaszon meg lehessen állni és a Romita di Cesi ősi ferences remeteségében megtapasztaljuk annak igazi hangulatát.

Szent Jakab zarándokút

Szent Jakab zarándokút

Harmadjára jártam végig egyben a lébényi utat. Azt gondoltam, nem érhetnek meglepetések, az Út minden méterét, nehézségét, szépségét ismerem. De értek, mindig érnek! Az út nem könnyű, és többedjére járva sem lesz könnyebb. Rendesen megpróbált minket a zarándoklat, ez ellen nem lehet védekezni, erre nem lehet fizikailag edzeni. Talán pont arra tanít ez a megélés, hogy maradjon meg bennem az út és a természet nagysága iránti tisztelet, alázat, elfogadás. Kaptunk forróságot, hideget, esőt, bőrig ázást, hideg szelet, sárdagasztást, hidegben alvást, fizikai fájdalmakat. De kaptunk olyan ajándékokat, amikért érdemes volt vállalni a nehézségeket. A táj csodaszép májusban, a 'véletlen' találkozások életre szóló emlékek, az emberek segítőkészsége szeretetre hangol.

Via Margaritarum: múlt és jelen találkozása

Via Margaritarum: múlt és jelen találkozása

Egy zarándokút élő valóság. Kifejezésre jut benne őseink hite és jelen korunk útkeresése. 1526-ig járták nagyobb számban magyarok a Caminot, szent Jakab útját, vagy a Via Slavicat, a római utat. Nem az ő útjukat kívánjuk teljes hűségében helyreállítani, hiszen kevés adatunk maradt fenn a magyar zarándokok útvonaláról. Hazánk területén még többnyire közös úton haladtak a jelentősebb európai zarándokhelyek felé tartó őseink. Csak tőlünk nyugatabbra alakultak ki a fő csapások. Ezek változatainak számát is szaporítja hogy, elődeink ha egyszer útrakeltek, kisebb nagyobb kitérőket is készek voltak megtenni az 'útjukba' eső 'kisebb' kegyhelyek meglátogatására.

Zarándok útikalauz - A Szent Jakab-út

Zarándok útikalauz - A Szent Jakab-út

Ezerszám találhatunk távoli célokhoz vezető gyalogutakat, de csak a camino történelmi és spirituális jelentősége járt világméretű elismeréssel, amely szükségszerűen azt is jelenti, hogy egyre többen szeretnék megtapasztalni gyógyító erejét. Bár az utolsó tíz évben a zarándokok száma megtízszereződött, még mindig kevesebb, mint feleannyian gyalogolnak az úton, mint a középkorban.John Brierley hiánypótló zarándok útikalauza immár magyarul is hozzáférhető. Nemcsak az úton, hanem a felkészülésben is nélkülözhetetlen.

Tuti menü