Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Szent Márton képes leírás - Kulturális utak.tlap.hu
részletek »

Szent Márton - Kulturális utak.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: kulturalis-utak.tlap.hu » Szent Márton
Keresés
Találatok száma - 6 db
Szent Márton élete

Szent Márton élete

Szent Márton a Római Birodalom területén, Savariában (ma Szombathely) született a Kr. utáni 316. évben. Gyermekként Ticiumban (ma Pávia) nevelkedett. 12 évesen úgy döntött, felveszi a keresztény vallást. 15 évesen apja akaratára belépett a hadseregbe. Egy este nélkülöző koldussal találkozott. Köpenyét kardjával kettévágta, egyik felét a koldus vállára borította. Álmában Jézus jelent meg a koldusnak adott köpenydarabban.

Szent Márton európai kulturális útvonal

Szent Márton európai kulturális útvonal

A Szent Márton európai kulturális útvonal (latinul Via Sancti Martini) 2005-ben jött létre. A kezdeményezés Franciaországból és Magyarországról gyakorlatilag egy időben, de egymástól függetlenül indult. A luxemburgi székhelyű Európai Kulturális Útvonalak Intézetéhez az alapító nyilatkozatot a francia kezdeményezők nyújtották be. Az útvonalat az Európa tanács kiemelkedő jelentőségű európai kulturális útvonallá nyilvánította.

Szent Márton tisztelete Szombathelyen

Szent Márton tisztelete Szombathelyen

316-ban egy római katona gyermekeként születik Márton a pannóniai Savariában, a mai Szombahelyen. Tours városának püspökeként és az első nagy nyugati szerzetes atyaként ismertté lesz a keresztény világ előtt. Ő az első nem vértanú szent. A középkorban úgy tartották, hogy Mária után az ő tiszteletére szentelték a legtöbb templomot. Márton személye az egész emberi életet átszövi a jótékonyságtól a hithirdetésig, a betegek gyógyításától a szerzetességig, a pásztorszámadástól a borkóstolásig. Savariát 455-ben földrengés pusztítja el. A jelentéktelenné vált település azonban továbbra is ismert Európa-szerte, mivel Tours híres püspökének szülőhelye. A Sulpicius Severus által írt életrajz alapján tudjuk, hogy Márton életének mely eseményei köthetők Savariához. A történeti dokumentumok pedig évszázadról évszázadra megörökítik kultuszának helyi eseményeit. Szombathely felemelkedése mindig egybeesik a Szent Márton-tisztelet megújulásával és aktualizálásával, amely búvópatakként újra és újra felszínre tör. A városba minden korban megilletődve zarándokolnak el tisztelői, akik örökségét keresik.

Szent Márton út  Via Sancti Martini

Szent Márton út Via Sancti Martini

Szent Márton nevét mindannyian ismerjük, különösen igaz ez ránk, nyugat-dunántúliakra. A hagyomány szerint Szent Márton Savariában, a mai Szombathelyen született. De nemcsak ez a város, hanem a Szent Márton hegyén épült ősi bencés kolostor is őrzi, ápolja Szent Márton kultuszát. Sőt, Burgenland is védőszentjeként tiszteli e népszerú szentet.

Szent Márton út a Mecsekben

Szent Márton út a Mecsekben

A Szent Márton Kulturális Útvonalhoz kapcsolódó gyalogos túraút (zarándokút) épül Kisújbánya és Lovászhetény között. A Kisújbányai Baráti Kör Alapítvány a Mecseki Erdészettel, a baranyai természetjárókkal és Lovászheténnyel fogott össze annak érdekében, hogy elkészüljön a két település Szent Márton templomát összekötő mintegy húsz kilométeres ösvény. A Kisújbánya - Réka kunyhó - Zengővárkony - Pusztakisfalud - Lovászhetény útvonalon irányjelző táblák és turistajelzések segítik majd a turistákat.

Szent Márton útjai

Szent Márton útjai

Az Európa Tanács 2005-ben a Szombathelytől Tours-ig vezető útvonalat Európai Kulturális Útvonallá nyilvánította, hogy bemutassa Európa legnépszerűbb szentje, Szent Márton életét és kultuszának kiemelkedő emlékeit. Szent Márton 316-ban született a pannóniai Savariában, melynek helyén a mai Szombathely városa épült. Katonai tribunus fiaként tizenöt éves korában maga is katonának állt. A Római Birodalom katonái közül kitűnt jóságával, a betegek és a szegények iránti részvétével. A vallás igézetében és vonzásában, ami miatt ellentétbe került az apjával, tizennyolc éves korában Amiens-ben megkeresztelkedett- abban a városban, ahol egy didergő koldusnak adta a fele köpenyét. Álmában Jézus elmondta neki, hogy ő volt a koldus, akivel jót tett. A látomás hatására kereszténnyé lett, elhagyta a katonai pályát, és térítő útra indult.

Tuti menü