Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Szent Erzsébet képes leírás - Kulturális utak.tlap.hu
részletek »

Szent Erzsébet - Kulturális utak.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: kulturalis-utak.tlap.hu » Szent Erzsébet
Keresés
Találatok száma - 4 db
Árpádházi Szent Erzsébet

Árpádházi Szent Erzsébet

A ciszterci szerzetes, Heisterbachi Caesarius így kezdi Szent Erzsébet életrajzát: ,,A tiszteletreméltó és Isten előtt oly kedves Erzsébet előkelő nemzetségből származott, s e világ ködében úgy ragyogott föl, mint a hajnalcsillag.'' Erzsébet azok közé a szentek közé tartozik, akiknek sugárzása nem csökken, fénye minden kor minden emberének világít. Magyarországon született, abban az országban, amelyben a független állami lét és a kereszténység alapjait Szent István király rakta le. Atyja II. András magyar király, anyja a merániai Gertrúd volt. Erzsébetet már négy éves korában eljegyezték Türingia leendő grófjával, Lajossal. Lajos szülei, Hermann gróf és Zsófia grófnő e házasságtól sokat várt, és reményük igazolását látták abban, hogy a kis menyasszony fényes kísérettel és kincstárnyi hozománnyal érkezett a wartburgi várba. Német környezetben akarták nevelni, hogy jól elsajátíthassa új hazájának minden szokását.

Szent Erzsébet legendák

Szent Erzsébet legendák

Történék egy napon, mikoron nagy. hideg volna, hogy úgy, mint senki ne látná, vinne apró maradékokat az vár kapuja elében az szegényeknek. És íme elől találá az ő attya csodálkozván rajta ennen maga, mit járna és hova sietne. Meg szólojtá őtet: Fiam, Erzséböt, hova mégy, mit vissz? Az nemes királ leánya, miért felette szemérmes vala, nagyon meg szégyenlé magát és meg ijede és nem tuda félelmében egyebet mit felelni: Ím, rózsát viszök. Az ő attya kedég, mint eszös embör meg gondolá, hogy nem volna rózsa virágnak ideje, hozjá hivá és meg látá kebelét, hát mind szép rózsa virág az asszú apró portéka. Ó, nagy ártatlanság, ó szeplőtelenségnek halhatatlan malaszttya, íme az áldott mennyei királ nem hagyá az ő szerlmes szolgáló leánya beszédét hamisságban, hogy szemérmöt ne vallana, de inkább szentséges voltát isteni irgalmasság követné. Azt látván az ő attya, el csodálkozék rajta. Ez leánzó, ha élhetend, valami naggyá leszen! És aztán? - kérdezték a gyerekek a pap bácsitól a hittanórán. Tudom-tudom! - nyújtogatta kezét egy kis cigánylány. Erzsike lement a kapuba a koldusokhoz, és rózsák visszaváltoztak kenyérré. Mert szép a rózsa, de szegényeknek enni kell!

Szent Erzsébet útján, Türingiában

Szent Erzsébet útján, Türingiában

A 800 éve született Árpád-házi királylány, a későbbi Szent Erzsébet a türingiai Eisenach városa melletti, 400 m magas sziklára épült zordon Wartburg várában töltötte rövid életének javát. A történelmi vár a német integráció jelképeként az UNESCO Világörökség helyszíne lett. Türingia július 7. és november 19. között emlékkiállítást rendez az európai középkor legjelentősebb nőalakja, Szent Erzsébet tiszteletére. Személyéhez több legenda is fűződik.

Szent Erzsébet Zarándokút Sárospatak és Kassa közt

Szent Erzsébet Zarándokút Sárospatak és Kassa közt

A Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében új kulturális és turisztikai kapocs születik az Észak-magyarországi régióban a két ország közt az elkövetkező években. A sárospataki Szent Erzsébet Út Alapítvány és a kassai Gótikus Út Gyöngyszemei nonprofit szervezet pályázati forrásokból arra vállalkozott, hogy egy Szent Erzsébet Zarándokúttal köti össze a két várost.

Tuti menü