Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Magyarország - kulturális utak képes leírás - Kulturális utak.tlap.hu
részletek »

Magyarország - kulturális utak - Kulturális utak.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: kulturalis-utak.tlap.hu » Magyarország - kulturális utak
Keresés
Találatok száma - 16 db
4 szuper kirándulástipp a Palóc út kínálatából

4 szuper kirándulástipp a Palóc út kínálatából

A Palóc Út Egyesület 2005-ben jött létre azzal a céllal, hogy a palóc települések közös és mégis különálló értékeiket együtt mutassák be, ritka és manapság egyedülálló programlehetőséget kínálva a vendégeknek. A Palóc utat bejárva átfogóbb és sokszínűbb ismereteket kapunk Palócországról, megismerkedhetünk a palóc viseletek, a népszokások, a tárgyi emlékek, a néprajzi értékek sokaságával. A Palóc út Palócföld mesebeli kis falvait és városait köti össze, sok-sok út és programlehetőség együttesét jelenti. Szemezgess velünk a hagyományőrző út állomásai közül!

A magyarországi limes

A magyarországi limes

A ripa Pannonica emlékeinek védelme annak nagy földrajzi kiterjedtsége miatt számos problémát és nehézséget vet fel. Számos esetben a múlt érdeke nem találkozott a jövő érdekeivel. Ennek esett áldozatul többek közt Azaum (Odiavum) erődje, mely jelenleg az almásfüzitői timföldgyár iszaptengere alatt várja a szebb napokat. Nem járt jobban Kölked (Altinum) castruma sem, melyet egyszerűen homokbányának használt az utókor. A helyszínek pusztulásának veszélye a mai napig sem szűnt meg, gondoljunk csak a Hajógyári szigeten tervezett nagyberuházásra, mely veszélyezteti a Hadrianus palotát és annak tágabb összefüggéseit. Hasonló problémák adódhatnak az albertfalvai katonai tábor területére tervezett fejlesztésekkel is. Az építési beruházások előkészítésénél, kivitelezésénél nem feltétlenül a régész a legnépszerűbb ember. A felmerülő problémák megoldása nem várható teljes mértékig a törvényi szabályozástól, szükség lenne a társadalom, a politika értékmentő fellépésére is. A ripa Pannonica szempontjából sokat javíthatna az a törekvés, melynek eredményeként helyszínei idővel hivatalosan is a világörökség részévé válnak.

A Palóc Útról

A Palóc Útról

A Palóc Út Egyesület 2005-ben azért jött létre, hogy a palóc települések közös és mégis különálló értékeiket együtt mutassák be. Ezzel olyan alternatív programlehetőséget kínálnak a vendégeknek, ami ma még ritkaság. Egy-egy útra felfűzhetők a palóc viseletek, a népszokások, a tárgyi emlékek, vagy éppen több település felkeresésével lehet átfogóbb és sokszínűbb ismereteket kapni Palócországról. A Mátráról és Heves megyéről talán kevesebb embernek jut az eszébe, Palócföld. A fogalmat inkább Nógrád megyéhez társítják. Pedig Észak-Magyarország palócok lakta területe földrajzi értelemben is tág területet ölel fel: a Cserháttól a Mátrán a Bükkig nyúlik.

Erzsébet királyné nyomában - Sisi út - 2. rész

Erzsébet királyné nyomában - Sisi út - 2. rész

A Sisi-út Magyarországon 'Bécsből 2 és fél órás autóúton érhető el Budapest. Egy kicsit hosszabb az út, ha egy kis kitérővel a főváros felé Herendet is útba ejtjük, ahol Magyarország legrégibb és egyben a világ egyik leghíresebb porcelánmanufaktúrája működik. A herendiek 'fehér aranya' a Hofburg-i Silberkammerben és a gödöllői kastélyban is fellelhető. A Herendi Porcelánmanufaktúra egykor 'Császári Királyi Udvari Szállító' volt. Az ún. Gödöllőmintás, keleti motívumokkal díszített készletet Ferenc József megrendelésére Erzsébet királyné számára készítették el. A porcelániumban filmvetítés és minimanufaktúra bemutató segíti a herendi márkanév sikertörténetének megismerését.' (Gödöllői Királyi Kastély)

Északi várak útján

Északi várak útján

A nógrádi várhegy a falu déli szélén magasodik. Tengerszint feletti magassága 286 m, relatív magassága 50-60 m. A köröskörül meredek oldalú domb kiválóan védhető, a környéket uralja. A várból messze környék szemmel tartható. A Salgótarján városát övező Medves egyik meredek vulkáni kúpját koronázza meg Salgó vára. A turisták által igen kedvelt kirándulóhelyet az 1980-as évek óta több szakaszban végzett régészeti feltárással és helyreállítással igyekeznek bemutatni a szakemberek. A Mátra keleti vonulatának vulkánikus csúcsán található a siroki vár robosztus épülettömbje. Mivel napjainkban már a további helyreállítások előfutáraként szilárd burkolatú út vezet a műemlékhez, kényelmes sétával közelíthetjük meg a sok évszázados falakat. Miskolc városától délkeleti irányban, a Sajó folyó partján emelkedik az ónodi vár, melynek falai oly sok vérzivataros történelmi eseményt láttak az elmúlt évszázadokban. Miskolc városától északkeleti irányban, egy sziklaszirtet koronáznak meg Boldogkő várának falai. A Zempléni-hegység északi részén, egy vulkáni sziklaszirten helyezkedik el Füzér vára. A község házai mellett található parkolóig eljuthatunk autóval, majd innen tovább kényelmes sétaút vezet fel a hegynyeregbe.

Gótikus út titokzatos dombok mögött

Gótikus út titokzatos dombok mögött

Azt hinnénk, hogy egy olyan község,mint Múcsony - Kazincbarcikától kőhajításnyira -, vagy mint az Edelényhez közeli Szalonna nemigen tartogathat számunkra meglepetést a vidék csendjén, a jó levegőn és a bocibőgésen túl. Aztán, amikor erre járva - netán erre eltévedve - a titokzatos dombok között egy különös táblát látunk gótikus út felirattal, akkor elgondolkodunk azon: talán mégsem olyan hétköznapi településeken keresztül vezet az utunk. Idegenforgalmi szakemberektől később megtudjuk: több szlovákiai járásban, Lengyelországban és Magyarországon - utóbbin belül Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - egyfajta közös kulturális tanösvényen mutatják be imigyen a gótikus falfestészet, építészet kin cseit, a Sajó-Rima Eurorégió egyik közös programjaként.

Kastélyutak

Kastélyutak

Az Észak-magyarországi kastélyút a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága (MNG) kezelésében lévő négy kastély, az edelényi L'Huillier-Coburg-, a fáji Fáy-, a füzérradványi Károlyi-, és a tuzséri Lónyay-kastélyok információs központjaiból kiindulva ajánl a turisták számára olyan turisztikai útvonalakat, amelyek a térség látnivalóira hívják fel az idelátogató figyelmét. A négy kastély történeti-, művészettörténeti-, építészeti értékei alapján Magyarország legértékesebb kastélyai közé tartoznak, állami tulajdonban vannak. A kastélyút információs központjaiból induló csillagtúrákon keresztül bemutatja a térség ismert és kevésbé ismert természeti és kulturális örökségi látnivalóit. Elkalauzolja a turistát olyan településekre, ahová ismeretanyag hiányában vélhetően nem menne el. A Kastélyút továbbá 6 olyan határon átnyúló kulturális turisztikai útvonalat ajánl az érdeklődők figyelmébe, amelyen keresztül felfedezheti Szlovákia kapcsolódó, határ menti vidékének jól és kevésbé ismert kastélyait, templomait és természeti kincseit.

Magyar Limes

Magyar Limes

A Világörökség Magyar Nemzeti Bizottság (VMNB) Titkárságának vezetője elmondta, hogy a római birodalom megerősített határvonala, a limes magyarországi szakasza (Ripa Pannonica) már 2003 óta szerepel a magyar, nem hivatalos várományosi listán, a napokban azonban a VÖB is felvette azt saját listájára, ami a világörökségi helyszínné nyilvánítás fontos lépése.

Őrállók Útja

Őrállók Útja

Egy határok nélküli barangolásra invitáljuk Önöket, mely kellő eligazodást kínál e csodálatos tájban. Megmártózásra hív a természeti és épített értékek gazdag tárházában. Az 'Őrállók Útja' a napjainkra bejáratott és a rég elfeledett, bemutathatóvá tett értékek útja. Egy olyan közös út, mely határokon átívelve tárja elénk a közös megtapasztalás élményét.

Hirdetés
Palóc Út

Palóc Út

Az oldal a Palóc Út Egyesület gondozásában a kulturális útvonal több mint 70 látnivalójával, több mint 60 múzeumával és a természeti értékeivel ismertet meg. Ezenkívül találunk itt szálláslehetőségeket, falusi vendéglátóhelyeket.

Régészeti örökségek útja

Régészeti örökségek útja

A bérbaltavári ősemlős-lelet a maga nemében egyedülálló értéket képvisel, mely ugyanakkor gyakorlatilag teljességgel ismeretlen a szélesebb nagyközönség előtt. Az ősemlős leletre 1856-ban találtak rá a Budapest-Graz közötti országút építésekor. Mintegy harminc egykori ősemlős, valamint 17 csigafaj maradványa került elő az Ős-Zala egykori völgyéből - melyek mintegy 6,5 millió éve éltek itt. A sztyeppetűz elől fejveszetten menekülő állatok a magaspartról belezuhantak a sebes folyóba, amely megégve és összetört csontokkal a vízesésig sodorta őket. A baltavári ősemlős faunából 30 állatfaj csontjai kerültek elő: mammut, őselefánt, ősló, medve, orrszarvú stb., valamint 17 csigafajt is találtak. A komolyabb publicitást Bendefy László kutatásai és 1927-ben kiadott könyve hozta meg - ugyanakkor a hely ismertsége jelentőségéhez képest még ma is csekélynek mondható. Az ókori örökség, a pannon múlthoz kapcsolódó emlékek közösek a határtérségben. Ezen közös kincsre számos örökség tematizálható egységesen - ld. pl. fentebbiekben tárgyalt Borostnyánkő utat. Mindazonáltal a Borostyánkőút mellett számos egyéb, a közönséget érdeklő, mozgosító régészeti örökség is található a térdségben, melyek feltárás utáni hasznosítása sok esetben még várat magára.

Séta Budapest Kulturális sugárútján: az Andrássy úton

Séta Budapest Kulturális sugárútján: az Andrássy úton

A Kulturális Sugárút egy eszmei sugárút a budai Vár és a pesti Városliget között. Itt találhatók a magyar főváros kulturális és történelmi szempontból legérdekesebb nevezetességei. Méltán tartozik a világörökségek sorába. Ezúttal a pesti oldalon időzünk: órákon át sétálhatunk ezen a néhány kilométeres szakaszon, annyi a szemet gyönyörködtető látnivaló! Az útvonal kiinduló- és végpontja között a város legnevezetesebb épületeit, múzeumait, kávéházait, cukrászdáit, színházait ejtheti útba az, aki e tengely mentén haladva kívánja felfedezni Budapestet. A kulturális intézmények sorába számos nevezetesség tartozik. Kisebb, de érdekes gyűjteménye miatt ajánlott a Posta múzeum. Néhány lépésre innen a főváros egyik büszkesége tárul elénk.

Tematikus utak Észak-Magyarországon

Tematikus utak Észak-Magyarországon

Palóc Út: Az Észak-magyarországi Régió és Heves megye komoly palóc hagyományokkal rendelkezik. Boldog, Ecséd, Eger, Gyöngyös, Mátraderecske, Mátrafüred, Mikófalva, Parád, Sirok, és Szücsi rendelkeznek valamilyen palóc témájú kínálattal. A kastélyút edelényi L'Coburg-, a fáji Fáy-, a füzérradványi Károlyi-, és a tuzséri Lónyay-kastélyokból kiindulva ajánl a turisták számára olyan turisztikai útvonalakat, amelyek a térség látnivalóira hívják fel az idelátogató figyelmét. A Vaskúltúra útja olyan tematikus út, amely központi témája az ipari és a technikatörténeti érték, örökségek. A bükkaljai Kő-út célja bemutatni a térség tradicionális kőkultúráját, kultúrtörténeti és természeti értékeit... Tovább a részletekre

Történelmi tanösvény a vasfüggöny mentén

Történelmi tanösvény a vasfüggöny mentén

1989-ben 4 éves voltam. Nevekre, arcokra, trafóházakra ragasztott fekete-fehér plakátokra emlékszem, de a történelemnek még nem lehettem aktív résztvevője. Azóta már eltelt több mint 20 év. A közelmúlt történelme izgalmas dzsungellé változott, ahány szemtanú annyi megközelítés és élmény. Videofelvételek, fotók, újságcikkek segítenek az időutazásban, hogy a személyes emlékek még ma is átélhetők legyenek. A közelmúlt bemutatása építészeti kérdéseket is felvet. Hogyan lehet egy adott történelmi pillanatot hitelesen bemutatni, átélhetővé tenni? Diplomatervemben egy lehetséges válasszal kísérleteztem.

Vasfüggöny Út

Vasfüggöny Út

A bunker az Őriszentpéter - Bajánsenye közötti ország mellett látható. A közelben van a határőrs, építését bizonyára annak védelmével indokolták. A kis vasbeton erőd valószínűleg az 1950-es években készült. A közvetlen környezete mára elbozótosodott, a bunkerben pedig magasan áll a talajvíz.

Vaskultúra útja

Vaskultúra útja

Az 'Európai Vaskultúra Útja' mozgalom, része az Európa Tanács által kezdeményezett Európai Kulturális Utak nemzetközi programjának. Észak-Magyarországon három éve elindított kezdeményezésről van szó, mely a térség termelés-és technikatörténeti emlékeinek védelmének és hasznosításának céljából indult el. A cél az, hogy hazánk és ezen belül az észak-magyarországi régió ipartörténeti emlékeit tematikus kulturális útra felfűzve mutathassák be az érdeklődőknek.

Tuti menü