Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Kulturális utak linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

Kulturális utak képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: kulturalis-utak.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 101 db
 Magyar-Román Határmenti Együttműködési Program

Magyar-Román Határmenti Együttműködési Program

Középkori templomok útja címen, a Magyar-Román Határmenti Együttműködési Program támogatásával, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat és a Szatmár Megyei Tanács közreműködésével, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség szakmai koordinációja mellett született meg. A tematikus turisztikai útvonal egy, a Kárpát-medencében egyedülálló vallási és kulturális örökséggel szeretné mélyrehatóan megismertetni az érdeklődőket. A program célja az volt, hogy kiemelkedő örökségturisztikai értéket jelentő, de önmagukban nagyobb vonzerőt nem képviselő középkori templomokat összekötve és ezzel egy közös tematikus úttá fejlesztve, közösen népszerűsítve és információkat biztosítva jöjjön létre egy közös tematikus turisztikai útvonal a Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szatmár megyék között. Ennek értelmében a tematikus útvonal hivatott bemutatni a történeti Szatmár középkori egyházi örökségét, a kereszténység bástyáit az árpád-kori építészet határában.

4 szuper kirándulástipp a Palóc út kínálatából

4 szuper kirándulástipp a Palóc út kínálatából

A Palóc Út Egyesület 2005-ben jött létre azzal a céllal, hogy a palóc települések közös és mégis különálló értékeiket együtt mutassák be, ritka és manapság egyedülálló programlehetőséget kínálva a vendégeknek. A Palóc utat bejárva átfogóbb és sokszínűbb ismereteket kapunk Palócországról, megismerkedhetünk a palóc viseletek, a népszokások, a tárgyi emlékek, a néprajzi értékek sokaságával. A Palóc út Palócföld mesebeli kis falvait és városait köti össze, sok-sok út és programlehetőség együttesét jelenti. Szemezgess velünk a hagyományőrző út állomásai közül!

A Borostyán út és a római kor előzményei Zalalövőn

A Borostyán út és a római kor előzményei Zalalövőn

Salla olyan útvonal mentén fekszik, amelynek hasz­nálata a római kor előtti időkbe nyúlik vissza, és máig használatban van. A Borostyánkő út kialakulását földrajzi helyzete indokolta: Itáliát, ill. az Adriai tengert köti össze a lehető leggazdaságosabb útvonalon az Északi Tengerrel. Az út vonala időről időre mó­dosult kisebb mértékben, de az általános útirány változatlan maradt évezredeken keresztül.

A Borostyánkő út az egykori Vas vármegye területén

A Borostyánkő út az egykori Vas vármegye területén

Az Észak-Európa és a Földközi-tenger közt kiépült Borostyánkő út az első olyan jelentős útvonal volt, mely a vizsgált térséget tágabb környezetével összekötötte, s azt a korabeli 'nemzetközi vérkeringésbe' ténylegesen bekapcsolta. Az egykor elsősorban borostyánkő szállítására használt ókori kereskedelmi útvonal ma is betöltheti korábbi, az érintett vidékeket a nemzetközi vérkeringésbe bekapcsoló funkcióját, csak sokkal komplexebb módon, sokkal szerteágazóbb előnyöket kínálva, de egyszersmind az érintettektől jelentős kreativitást és lokális erőfeszítéséket is igényelve (egy komoly központi szervezőerő működése mellett).

A Borostyánkő út és Salla úthálózata

A Borostyánkő út és Salla úthálózata

A települést két fontos út kapcsolta a pannoniai úthálózat rendszeréhez: a Borostyánkő út,30 és a Zala völgyében futó út. Az előbbi birodalmi jelentőségű, Pannonia e területén döntően É-D irányú út, amely Sallát ÉK-DNY irányban szeli át. Ezt az irányt Salla környékén az indokolja, hogy az e helyen viszonylag széles Zalavölgyben maga a folyómeder is széles, mocsaras, bár helyenként igen sekély volt. Így nagy jelentősége volt az ismert gázlóknak, vagy azoknak a helyeknek, ahol a szilárd partszakaszok a két oldalon legközelebb estek egymáshoz. Ilyen pont a jelenlegi Zalahíd helye is, ahol a múlt század első felében már kőhíd épült, és az is egy korábbi facölöpös híd által meghatározott helyen létesült. Valószínű tehát, hogy az átkelőpont hagyományosan ismert volt évszázadok, sőt évezredek óta - a település nagy múltja is ezt igazolja - és a római utat is ez az átkelőpont térítette el általános irányától a Zala völgyében.

A borostyánútról

A borostyánútról

A Borostyánút vagy Borostyánkőút őskori Észak- és Dél-Európa közti 'tranzverzális' kapcsolatot biztosító közlekedési hálózat (elágazásaival), melynek a római Dunai Limestől délre haladó vonalait a római-korban közútként kiépítették és használták. Kereskedelmi-, közigazgatási és katonai (stratégiai) szerepet töltött be, egyes szakaszait (helyenként korrigálva) a közép- és újkorban, sőt napjainkban is használják (pl. az alpesi hágókat, vagy a 86-os - úgynevezett Barátság-útja). Nevét a Balti- és az Északi-tenger partjaitól szállított borostyánkőtől kapta. Mint az egyik legfontosabb ősi országút évezredeken keresztül vezetett Észak-Európából a Földközi-tengerig. Megálló-, pihenő- és elágazási helyeihez jellegzetes településrendszer kapcsolódott, amely a térség(ek) urbanizációs fejlődését segítették elő.

A kulturális utakról

A kulturális utakról

A 'Történelem határok nélkül' c. projekt deklarált általános célja Vas vármegye történeti térinformatikájának megteremtésével a történelem, a technika és a kommunikáció lehetőségeinek együttes, szinergikus kihasználása a térségfejlesztésben. A kiindulópontját tekintve történészi kutatómunka tehát túllép saját szűk határain, s a gazdasági szemléletű hasznosítási lehetőségek egyidejű megalapozását is célul tűzi.

A levendula útja Franciaországban

A levendula útja Franciaországban

Négy megyében - Alpes de Haute-Provence, Drôme, Hautes-Alpes és Vaucluse - lehetőség van felfedezni és megismerni a levendula útját. Megismerhetjük mennyi csoda rejlik ebben a gyönyörű lila növényben, mely az idők folyamán Dél-Franciaország és Provence jelképévé vált: parfümkészítés, aromaterápia, levendula olaj, levendula alapú receptek és ételek (méz, szörp...), túraútvonalak, levendula mezők megismerése, gyárlátogatás... A levendula útjának segítségével megismerheti a környéket, a növényzetet, a levendulát megművelő embereket, hasznosításának folyamatát és a levendulából készült termékeket.

A magyarországi limes

A magyarországi limes

A ripa Pannonica emlékeinek védelme annak nagy földrajzi kiterjedtsége miatt számos problémát és nehézséget vet fel. Számos esetben a múlt érdeke nem találkozott a jövő érdekeivel. Ennek esett áldozatul többek közt Azaum (Odiavum) erődje, mely jelenleg az almásfüzitői timföldgyár iszaptengere alatt várja a szebb napokat. Nem járt jobban Kölked (Altinum) castruma sem, melyet egyszerűen homokbányának használt az utókor. A helyszínek pusztulásának veszélye a mai napig sem szűnt meg, gondoljunk csak a Hajógyári szigeten tervezett nagyberuházásra, mely veszélyezteti a Hadrianus palotát és annak tágabb összefüggéseit. Hasonló problémák adódhatnak az albertfalvai katonai tábor területére tervezett fejlesztésekkel is. Az építési beruházások előkészítésénél, kivitelezésénél nem feltétlenül a régész a legnépszerűbb ember. A felmerülő problémák megoldása nem várható teljes mértékig a törvényi szabályozástól, szükség lenne a társadalom, a politika értékmentő fellépésére is. A ripa Pannonica szempontjából sokat javíthatna az a törekvés, melynek eredményeként helyszínei idővel hivatalosan is a világörökség részévé válnak.

Hirdetés
A Nibelungok útja

A Nibelungok útja

A Nibelung-éneket a 13. században ismeretlen szerző foglalta írásba, miután már évszázadokon keresztül szájról-szájra járt a történet. Egy mítosz árulásról és hűségről, szerelemről és gyűlöletről, szerencséről és szerencsétlenségről. A kulturális útvonal három országon halad keresztül, Németországon, Ausztrián át és Magyarországon Esztergomnál ér véget.

A Palóc Útról

A Palóc Útról

A Palóc Út Egyesület 2005-ben azért jött létre, hogy a palóc települések közös és mégis különálló értékeiket együtt mutassák be. Ezzel olyan alternatív programlehetőséget kínálnak a vendégeknek, ami ma még ritkaság. Egy-egy útra felfűzhetők a palóc viseletek, a népszokások, a tárgyi emlékek, vagy éppen több település felkeresésével lehet átfogóbb és sokszínűbb ismereteket kapni Palócországról. A Mátráról és Heves megyéről talán kevesebb embernek jut az eszébe, Palócföld. A fogalmat inkább Nógrád megyéhez társítják. Pedig Észak-Magyarország palócok lakta területe földrajzi értelemben is tág területet ölel fel: a Cserháttól a Mátrán a Bükkig nyúlik.

A tematikus út fogalma és jellemzői

A tematikus út fogalma és jellemzői

Definíció szerint a tematikus utak olyan turisztikai termékek, amelyek különböző közlekedési formák igénybevételével megközelíthető természeti és mesterséges attrakciókat fűznek fel egy kiválasztott téma köré. Az útvonalak a fenntarthatóság elveinek figyelembevétele mellett egyszerre kínálnak ismeretszerzési és szórakozási, kikapcsolódási lehetőséget. A kulturális utak olyan tematikus utak, amelyek központi témája valamilyen kulturális érték, örökségelem, s amelyekben domináns szerepe van a kulturális attrakcióknak.

Andrássy kastély Tiszadob

Andrássy kastély Tiszadob

Tiszadobon az Andrássyak 1741-ben jelentek meg, mint földbirtokosok, beházasodás révén jutottak dobi birtokaikhoz. Az első Andrássy Tiszadobon, báró, (később gróf) Andrássy Károly volt, akinek jelmondata - 'Fidelitate et Fortitudine'- (Hűségért és bátorságért) márványba vésve áll az utód, gróf Andrássy Gyula kastélyában. A kastély 1880és1885 között épült. Tervezője Meinig Arthur, akit a gróf arra inspirált, hogy ötvözze egybe a magyar történelmi romantika legnemesebb építészeti elemeit elsősorban a vajdahunyadi vár stílusára hagyatkozva.

Andrássy kulturális út a szlovák-magyar határ mentén

Andrássy kulturális út a szlovák-magyar határ mentén

Öt, egykor az Andrássy család tulajdonában volt kastély közös kulturális hasznosítására törekednek magyar és szlovák szakemberek. Az Európai Unió Interreg programja által támogatott egyéves munkát kedden nemzetközi konferenciával zárták Nyíregyházán.

Árpádházi Szent Erzsébet

Árpádházi Szent Erzsébet

A ciszterci szerzetes, Heisterbachi Caesarius így kezdi Szent Erzsébet életrajzát: ,,A tiszteletreméltó és Isten előtt oly kedves Erzsébet előkelő nemzetségből származott, s e világ ködében úgy ragyogott föl, mint a hajnalcsillag.'' Erzsébet azok közé a szentek közé tartozik, akiknek sugárzása nem csökken, fénye minden kor minden emberének világít. Magyarországon született, abban az országban, amelyben a független állami lét és a kereszténység alapjait Szent István király rakta le. Atyja II. András magyar király, anyja a merániai Gertrúd volt. Erzsébetet már négy éves korában eljegyezték Türingia leendő grófjával, Lajossal. Lajos szülei, Hermann gróf és Zsófia grófnő e házasságtól sokat várt, és reményük igazolását látták abban, hogy a kis menyasszony fényes kísérettel és kincstárnyi hozománnyal érkezett a wartburgi várba. Német környezetben akarták nevelni, hogy jól elsajátíthassa új hazájának minden szokását.

Auf Sisi Spuren

Auf Sisi Spuren

Die Sisi-Straße folgt vielen Stationen im Leben der in Bayern geborenen Wittelsbacherin Elisabeth, die in ihrer Kindheit und Jugend den Kosenamen Sisi trug. Durch die Heirat mit dem Habsburger Kaiser Franz Joseph I. wurde sie Kaiserin von Österreich - das über weite Teile des heutigen Italien herrschte - und wenige Jahre später zur Königin Ungarns. Die unkonventionelle Elisabeth (sie hatte ein Faible für sportliches Reiten und Reisen) galt lange als die schönste Frau ihrer Epoche.

Az alma háza és a stájerországi Almaút

Az alma háza és a stájerországi Almaút

Az alma az idők során! - a kőkorszaktól egészen a 21. századig. Puch almafalu mint Ausztria legnagyobb gyümölcstermesztő közössége e múzeumnak köszönhetően bepillantást nyújt a régió számára oly értékes gyümölcs történetébe. Eredeti formában présházat rendeztek be, egy ősi gyümölcsöskertet alakítottak ki, kaptárt és időjárás-figyelő tornyot emeltek és a múzeumot természetesen érdekes és látványos kiállítási tárgyakkal töltötték meg. A mintegy 25 kilométer hosszú almaút, amely Gleisdorf közelében a Wechselbundesstraße (B54) úton kezdődik és öt településen át húzódik, széles kínálattal rendelkezik: friss gyümölcs, must, almalé, nemes párlatok és különböző almatermékek. A finom ételről és italról borkimérők és kiváló gasztronómiai üzemek gondoskodnak.

Tuti menü