Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Borostyánkő út képes leírás - Kulturális utak.tlap.hu
részletek »

Borostyánkő út - Kulturális utak.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: kulturalis-utak.tlap.hu » Borostyánkő út
Keresés
Találatok száma - 8 db
A Borostyán út és a római kor előzményei Zalalövőn

A Borostyán út és a római kor előzményei Zalalövőn

Salla olyan útvonal mentén fekszik, amelynek hasz­nálata a római kor előtti időkbe nyúlik vissza, és máig használatban van. A Borostyánkő út kialakulását földrajzi helyzete indokolta: Itáliát, ill. az Adriai tengert köti össze a lehető leggazdaságosabb útvonalon az Északi Tengerrel. Az út vonala időről időre mó­dosult kisebb mértékben, de az általános útirány változatlan maradt évezredeken keresztül.

A Borostyánkő út az egykori Vas vármegye területén

A Borostyánkő út az egykori Vas vármegye területén

Az Észak-Európa és a Földközi-tenger közt kiépült Borostyánkő út az első olyan jelentős útvonal volt, mely a vizsgált térséget tágabb környezetével összekötötte, s azt a korabeli 'nemzetközi vérkeringésbe' ténylegesen bekapcsolta. Az egykor elsősorban borostyánkő szállítására használt ókori kereskedelmi útvonal ma is betöltheti korábbi, az érintett vidékeket a nemzetközi vérkeringésbe bekapcsoló funkcióját, csak sokkal komplexebb módon, sokkal szerteágazóbb előnyöket kínálva, de egyszersmind az érintettektől jelentős kreativitást és lokális erőfeszítéséket is igényelve (egy komoly központi szervezőerő működése mellett).

A Borostyánkő út és Salla úthálózata

A Borostyánkő út és Salla úthálózata

A települést két fontos út kapcsolta a pannoniai úthálózat rendszeréhez: a Borostyánkő út,30 és a Zala völgyében futó út. Az előbbi birodalmi jelentőségű, Pannonia e területén döntően É-D irányú út, amely Sallát ÉK-DNY irányban szeli át. Ezt az irányt Salla környékén az indokolja, hogy az e helyen viszonylag széles Zalavölgyben maga a folyómeder is széles, mocsaras, bár helyenként igen sekély volt. Így nagy jelentősége volt az ismert gázlóknak, vagy azoknak a helyeknek, ahol a szilárd partszakaszok a két oldalon legközelebb estek egymáshoz. Ilyen pont a jelenlegi Zalahíd helye is, ahol a múlt század első felében már kőhíd épült, és az is egy korábbi facölöpös híd által meghatározott helyen létesült. Valószínű tehát, hogy az átkelőpont hagyományosan ismert volt évszázadok, sőt évezredek óta - a település nagy múltja is ezt igazolja - és a római utat is ez az átkelőpont térítette el általános irányától a Zala völgyében.

A borostyánútról

A borostyánútról

A Borostyánút vagy Borostyánkőút őskori Észak- és Dél-Európa közti 'tranzverzális' kapcsolatot biztosító közlekedési hálózat (elágazásaival), melynek a római Dunai Limestől délre haladó vonalait a római-korban közútként kiépítették és használták. Kereskedelmi-, közigazgatási és katonai (stratégiai) szerepet töltött be, egyes szakaszait (helyenként korrigálva) a közép- és újkorban, sőt napjainkban is használják (pl. az alpesi hágókat, vagy a 86-os - úgynevezett Barátság-útja). Nevét a Balti- és az Északi-tenger partjaitól szállított borostyánkőtől kapta. Mint az egyik legfontosabb ősi országút évezredeken keresztül vezetett Észak-Európából a Földközi-tengerig. Megálló-, pihenő- és elágazási helyeihez jellegzetes településrendszer kapcsolódott, amely a térség(ek) urbanizációs fejlődését segítették elő.

Borostyánkő út

Borostyánkő út

Időszámításunk után 43-ban történt, hogy Claudius császár a Gyöngyös és Perint-patak között várost alapított Colonia Claudia Savariensium, azaz Savaria néven. A Borostyánkő út, mely a Földközi-tenger vidékét a Balti tájakkal kötötte össze, kiemelt csomópontjaként szereplő Savaria hamar a tartomány polgári székhelyévé fejlődött. Kezdettől fogva szerepel mint vallási központ, az Isis-kultusz messze földön számon tartott szent helye.

Katonai táborok álltak a Borostyánút mellett

Katonai táborok álltak a Borostyánút mellett

Három katonai tábort fedeztek fel a valamikori kereskedelmi útvonal mellett, Locsmánd (Lutzmannsburg) közelében. Ez az első ilyen lelőhely, amit Burgenlandban és térségében találtak - mondták az Osztrák Régészeti Intézet szakemberei egy csütörtöki sajtótájékoztatón. A magyar és szlovák régészekkel közösen végzett locsmándi kutatás nem csak számos - mintegy nyolcvan - leletet hozott napvilágra, de új felismerést is eredményezett. Eddig néhány szórványos jeltől eltekintve nem volt jele annak, hogy a római hadsereg több száz éven át jelen volt a Borostyánútnak ezen a szakaszán - magyarázták. A hadsereg eddig ismeretlen feladatára derült fény: a katonák az utat és az azon zajló áruforgalmat őrizték.

Római kori állomás a Borostyánkő út mentén Nemescsónál

Római kori állomás a Borostyánkő út mentén Nemescsónál

Római kori állomást találtak az egykori Borostyánkő út mentén, Nemescsónál. A történelmi kereskedelmi út infrastruktúráját az Osztrák Régészeti Intézet Közép-európai régészeti részlege vizsgálja.

Római kori útállomás a Borostyánkő út mentén

Római kori útállomás a Borostyánkő út mentén

Az ókori Pannonián átvezető egyik legfontosabb római útvonalnak, a Borostyánkő útnak az egy fogadója került elő a közelmúltban, Nemescsó közelében. Az Osztrák határtól alig 10 km -re fekvő lelőhelyet az Osztrák Régészeti Intézet vizsgálta a Borostyánkő út projekt keretében, a szombathelyi Savaria Múzeummal együttműködve.

Tuti menü