Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Andrássy Kulturális Út képes leírás - Kulturális utak.tlap.hu
részletek »

Andrássy Kulturális Út - Kulturális utak.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: kulturalis-utak.tlap.hu » Andrássy Kulturális Út
Keresés
Találatok száma - 4 db
Andrássy kastély Tiszadob

Andrássy kastély Tiszadob

Tiszadobon az Andrássyak 1741-ben jelentek meg, mint földbirtokosok, beházasodás révén jutottak dobi birtokaikhoz. Az első Andrássy Tiszadobon, báró, (később gróf) Andrássy Károly volt, akinek jelmondata - 'Fidelitate et Fortitudine'- (Hűségért és bátorságért) márványba vésve áll az utód, gróf Andrássy Gyula kastélyában. A kastély 1880és1885 között épült. Tervezője Meinig Arthur, akit a gróf arra inspirált, hogy ötvözze egybe a magyar történelmi romantika legnemesebb építészeti elemeit elsősorban a vajdahunyadi vár stílusára hagyatkozva.

Andrássy kulturális út a szlovák-magyar határ mentén

Andrássy kulturális út a szlovák-magyar határ mentén

Öt, egykor az Andrássy család tulajdonában volt kastély közös kulturális hasznosítására törekednek magyar és szlovák szakemberek. Az Európai Unió Interreg programja által támogatott egyéves munkát kedden nemzetközi konferenciával zárták Nyíregyházán.

Az Andrássy Kulturális Út

Az Andrássy Kulturális Út

Magyar részről Tiszadob és Monok, szlovák részről Betlér, Krasznahorka és Tőketerebes kastélyaira kitérve készült el az a tanulmány, amely feltárja a szlovák-magyar határon átnyúló lehetőségeket, azzal a céllal, hogy hosszabb távon az Andrássy kulturális út bekerüljön az európai kulturális utak körébe.

Az Andrássy Kulturális Út kiindulópontján

Az Andrássy Kulturális Út kiindulópontján

Csíkszentkirályra látogatott hétfőn Kozma Péter, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat alelnöke és dr. Kovács Ferenc ügyvéd, jogi szakértô. Az említett megye ugyanis Andrássy Kulturális Út létrehozása a szlovák-magyar határ mentén névvel nemzetközi projektet indított 2005-ben. Ennek a célja, hogy a magyar és szlovák nyelvterületen lévő Andrássy-kastélyok és emlékhelyek bekerüljenek az európai kulturális utak körébe. A projekthez - melynek tagjai az anyaországi tiszadobi, monoki, valamint a Felvidéken levő betléri, krasznahorkai és tőketerebesi Andrássy-kastélyok - Csíkszentkirály Önkormányzata 2007 novemberében kapcsolódott. Az anyaországi vendégek látogatásának célja ennek a kapcsolatnak az elmélyítése, megerősítése, valamint a projekten belüli további közös teendők megbeszélése.

Tuti menü